Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Κάποια σχόλια μετά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα της μεταφοράς του Λιμανιού της Χαλκίδας

Ο Δήμαρχος και η πλειοψηφία του ΔΣ (με τιμητική εξαίρεση τον αντιδήμαρχο Αυλίδας), έδειξε μια δειλία να εκφράσει την αποδοκιμασία της στην πρακτική της Λιμενικής Επιτροπής Χαλκίδας, η οποία εδώ και 2 χρόνια αγνοεί επιδεικτικά την ύπαρξη του Δήμου και μεθοδεύει μονομερώς την μεταφορά του λιμανιού σε προεπιλεγμένη θέση. Το ίδιο έδειξε και η μείζων αντιπολίτευση.
Ο Δήμαρχος αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο δεν απάντησε επί τοις ουσίας στην πρόταση που κατατέθηκε για έναρξη των διαδικασιών μεταβίβασης των αρμοδιοτήτων του Λιμενικού Ταμείου στο Δήμο. Απ΄ ότι καταλάβαμε ο Δήμος δεν έχει καταθέσει αίτηση και ούτε έδειξε ότι έχει διάθεση να υλοποιήσει τις διατάξεις του νόμου που δίνει την δυνατότητα να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες της Λιμενικής Επιτροπής στο Δήμο Χαλκιδέων.
Μόνο οι εκπρόσωποι της ελάσσονος αντιπολίτευσης, στήριξαν μέχρι το τέλος το ψήφισμα των τοπικών κοινοτήτων της Αυλίδας οι οποίες ομόφωνα καταδίκαζαν τις μεθοδεύσεις της Λιμενικής Επιτροπής και το σκανδαλώδες ποσό των 150.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ που πλήρωσε η Λιμενική Επιτροπή για μια προκαταρκτική προμελέτη σκοπιμότητας και όχι για «Μελέτη», όπως αποδείχθηκε.
Ο Δήμαρχος αλλά και η μείζων αντιπολίτευση δεν είπε τίποτα για το σκανδαλώδες ποσό των 150.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ που πλήρωσε η Λιμενική Επιτροπή Χαλκίδας και όπως αποδείχθηκε όχι για ολοκληρωμένη μελέτη αλλά για μια προκαταρκτική Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Όμως στα έγγραφα που έχει στείλει στην Διαύγεια η Λιμενική Επιτροπή και συγκεκριμένα στην απόφαση 138/5-12-2011 αναφέρει ότι :
«Το έργο στο σύνολό του περιλαμβάνει τα εξής :

· Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη μεταφορά του εμπορευματικού λιμένα Χαλκίδας στον όρμο Βαθέως

· Ανάλυση τεχνοοικονομικής σκοπιμότητας καθώς και μελέτη αποτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την κάλυψη των απαιτήσεων της νομοθεσίας περί επιχειρηματικών υποδομών

· Αποτίμηση κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων του νέου Λιμένα στα πλαίσια της εγχώριας και ευρωπαϊκής ανάπτυξης μεταφορικών και επιχειρηματικών προοπτικών

· Επιχειρησιακό σχέδιο με έρευνα αγοράς υποψηφίων προς εγκατάσταση επιχειρήσεων καθώς και πηγών χρηματοδότησης των έργων υποδομής και των επιχειρήσεων

· Δημιουργία φακέλου προβολής και δημοσιότητας του έργου με εποπτικό υλικό παρουσίασης και επίδειξης του προτεινόμενου έργου.

Έπειτα από την υποβολή των τριών λογαριασμών προκειμένου για την εξόφληση της δαπάνης της μελέτης 150.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και την παραλαβή όλων των παραδοτέων θεωρείται ότι το έργο έχει ολοκληρωθεί στο σύνολο του»

Άνθρακες ο θησαυρός !!! Η μελέτη ως δια μαγείας έγινε μια προκαταρκτική σκοπιμότητας. Τα λεφτά όμως παρέμειναν 150.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ!!!

Εκτός από πολίτες στην χθεσινή συνεδρίαση παρενέβησαν και δύο εκπρόσωποι κομμάτων. Ο ένας ήταν ο εκπρόσωπος της «Νέας Δημοκρατίας» ο οποίος εκτός από την παρουσία του, επί τοις ουσίας δεν μας είπε τίποτα. Ο άλλος ήταν ο εκπρόσωπος της «Δημοκρατικής Αριστεράς», ο οποίος μας τόνισε με έμφαση ότι μιλά εκ μέρους της Κυβερνώσας Αριστεράς! Ο εκπρόσωπος λοιπόν της Κυβερνώσας Αριστεράς αποδείχθηκε βασιλικότερος του βασιλέως. Υπερασπίσθηκε σθεναρά την απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής, και μάλιστα έκανε κριτική γιατί πρέπει επιτέλους να προχωρήσουμε σε έργα και να αφήσουμε τα λόγια όπως είπε, γιατί κάποιοι άλλοι πρότειναν διάλογο για την επιλογή της θέσης του λιμανιού. Δεν είπε τίποτα για τις μεθοδεύσεις μιας διορισμένης λιμενικής επιτροπής, ερήμην της κοινωνίας και για την ανάγκη μεταφοράς των αρμοδιοτήτων της στο Δήμο Χαλκιδέων. Και -μέσα σε γενικές αποδοκιμασίες των παρευρισκόμενων πολιτών -όχι μόνο υπερασπίσθηκε τις θέσεις της Λιμενικής Επιτροπής αναλύοντας τους λόγους που πρέπει να πάει το λιμάνι στην συγκεκριμένη θέση που προτείνει η Λιμενική Επιτροπή, αλλά στην ανακοίνωση που μοίρασε στο Δημοτικό Συμβούλιο υπερασπίσθηκε και την περιβόητη «μελέτη», που κόστισε κατά τα άλλα στους Έλληνες φορολογούμενους 150.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Τα συμπεράσματα δικά σας


Κώστας Χαϊνάς

Χαλκίδα 30-1-2012