Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Μεταφορά του Λιμανιού της Χαλκίδας και Λιμενικό Ταμείο

Στο σημερινό σημείωμα δεν θα αναφερθούμε στην ουσία του θέματος, αφού σε παλιότερο σημείωμα έχουμε θέσει τους προβληματισμούς μας.
((http://kostasxainas.blogspot.com/2011/04/blog-post.html)
Αφορμή για το σημερινό σημείωμα είναι η συζήτηση που επιτέλους θα γίνει τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου στο Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από συνεχή αιτήματα της «Επιτροπής Πολιτών για την Προστασία και Ανάδειξη της Αρχαίας Αυλίδας», για το θέμα της μεταφοράς του λιμανιού της Χαλκίδας.

Και λέμε επιτέλους, γιατί ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά κατεξοχήν την Χαλκίδα –και όχι μόνο- ο Δήμος απουσιάζει επιδεικτικά εδώ και πολλούς μήνες, σε όλες τις κινήσεις και διεργασίες που προωθεί από το 2010 η Λιμενική Επιτροπή Χαλκίδας, ερήμην του Δήμου(;), των επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, ερήμην τελικά της ίδιας της κοινωνίας. Με απόφασή της το 2010 (αριθμός απόφασης 115/2010), ανέθεσε σε ινστιτούτο του Πάντειου Πανεπιστημίου (Ι.Α.Π.Α.Δ.), να μελετήσει την κατάλληλη θέση για την μεταφορά του λιμανιού, έναντι του μη ευκαταφρόνητου ποσού των 150.000,00 € (!!!) πλέον ΦΠΑ, δηλαδή κοντά 185.000,00 € για ποιο λόγο ; Γιατί διαβάζοντας την απόφαση της Λιμενικής επιτροπής (συνημμένο έγγραφο) διαπιστώνουμε ότι η αμοιβή αφορά μελέτη, «Μεταφορά Εμπορευματικού Λιμένα Χαλκίδας στον όρμο Βαθέως». Δηλαδή, μελέτη για ένα θέμα αναζήτησης της κατάλληλης θέσης μεταφοράς του λιμανιού, που έχει όμως προαποφασισθεί ο τόπος μεταφοράς του ; Ουσιαστικά δηλαδή, η Λιμενική Επιτροπή, αποφάσισε για την μεταφορά και τον τόπο μεταφοράς του Λιμανιού (ερήμην της κοινωνίας και του Δήμου Χαλκιδέων) και αναθέτει σε κάποιους, -πληρώνοντας τους μάλιστα αδρά- να του συντάξουν μια μελέτη που θα στηρίζουν την απόφασή του!!!

Και έχουμε και συνέχεια, βέβαια. Στις 10-11-2011 συνεδριάζει η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (Ε.Σ.Α.Λ.) του Υπουργείου Ανάπτυξης με θέμα «Μεταφορά και Λειτουργία εγκαταστάσεων εμπορευματικού λιμένα Χαλκίδας στον όρμο Βαθέως Αυλίδας». Στη συνεδρίαση αυτή παρουσιάσθηκαν τρεις εναλλακτικές λύσεις, που φανταζόμαστε ότι αποτελούν προϊόντα της περίφημης μελέτης. Την πρώτη λύση που προτείνουν είναι η περιοχή της Γλύφας. Την απορρίπτουν όμως γιατί όπως λένε, «…στο χερσαίο αυτό χώρο όμως υπάρχει ο Ναός της Αρτέμιδας και στο θαλάσσιο χώρο ο όρμος όπου ελλιμενίζονταν τα πλοία για τον απόπλου της Τροίας» (!!!!) Έτσι μάθαμε από τη Λιμενική Επιτροπή Χαλκίδας (ή τους μελετητές δεν ξέρω ακριβώς ποιος ήταν ο εγκέφαλος αυτής της απάτης), ότι ο Ναός της Αυλίδειας Αρτέμιδας βρίσκεται στη Γλύφα και όχι στο όρμο του Βαθέως Αυλίδας. Ανιστόρητοι ; Όχι, απλά για να περάσουν την 3η εναλλακτική λύση (η 2η είναι ο Φάρος), που είναι ο όρμος του μεγάλου Βαθέως-Αυλίδας, λένε συνειδητά ψέματα, ότι ο ναός της Αρτέμιδας είναι στη Γλύφα! Και στη συγκεκριμένη απόφαση μάλιστα σημειώνουν με έμφαση ότι, «Το Λιμενικό Ταμείο Χαλκίδας, θα πρέπει να προωθήσει τη διαδικασία λήψης μη αρνητικής κατ’αρχήν γνώμης των αρμοδίων Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού»!!! Εδώ πως ξέρουν πολύ καλά ότι η συγκεκριμένη θέση που προτείνουν είναι δίπλα ακριβώς σε χαρακτηρισμένο αρχαιολογικό χώρο ;

Ρωτάμε :

Ο Δήμος Χαλκιδέων τι έκανε για όλα αυτά ; Ο εκπρόσωπός του έχει ενημερώσει το Δήμαρχο, έχει ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο ; Έχει ξεκινήσει η διαδικασία μεταφοράς των αρμοδιοτήτων της Λιμενικής Επιτροπής στο Δήμο με την δημιουργία Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου σύμφωνα με την δυνατότητα που δίνει ο νόμος ; Διαβάσαμε στον τύπο ότι ήδη λειτουργούν πάνω από τριάντα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία. Στην Χαλκίδα σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία και γιατί έχει καθυστερήσει ;

Περιμένουμε τη Δευτέρα ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να απαιτήσει το αυτονόητο. Γιατί πέρα από την ουσία του θέματος που είναι η μεταφορά του εμπορικού λιμανιού και η κατάλληλη επιλογή του τόπου μεταφοράς του, ένα θέμα εξειδικευμένο τεχνικά και επιστημονικά και με πολλαπλές παραμέτρους, να διεκδικήσει το αναφαίρετο δικαίωμά του, να αποφασίζει για τέτοια μείζονα θέματα της τοπικής κοινωνίας η αυτοδιοίκηση και η τοπική κοινωνία και όχι κάποιες διορισμένες επιτροπές.



Κώστας Χαϊνάς

Χαλκίδα 27-1-2012