Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Άρωμα αλλαγής, η Ελλάδα (φαίνεται) γυρίζει σελίδα ;



Λίγες μέρες πέρασαν από τις εκλογές αλλά πολλά στοιχεία δείχνουν ότι στην Ελλάδα κάτι αλλάζει. Ακόμη και οι ομιλίες στη βουλή απ’ όλες τις πλευρές, με αφορμή τις προγραμματικές θέσεις της νέας Κυβέρνησης, εξέφρασαν ένα νέο κλίμα. Εκφράστηκε ακόμη και με την ταχύτητα συγκρότησης της νέας Κυβέρνησης. Εκφράστηκε και με την συμμετοχή ανθρώπων της κοινωνίας και στελεχών της αγοράς στη νέα Κυβέρνηση. Εκφράστηκε και με τη συμπεριφορά και τις πρώτες ομιλίες και παρεμβάσεις των Κυβερνώντων, χαμηλοί τόνοι, έλλειψη έπαρσης και αλαζονείας. Ας μην είμαστε όμως βιαστικοί. Θα δούμε και θα εκτιμήσουμε στην πορεία. Όμως κάποια πράγματα φάνηκαν από την πρώτη μέρα. Το κλίμα στις αγορές έχει  βελτιωθεί σημαντικά και αυτό εκφράστηκε όχι μόνο με την άνοδο του χρηματιστηριακού δείκτη, αλλά και στο επιτόκια δανεισμού της χώρας. Φάνηκε και στα πρώτα αισθήματα ανακούφισης, στις εξαγγελίες για άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ σε όλες τις ακίνητες περιουσίες και την μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φετινά εισοδήματα. Ας δούμε όμως με βάση τις εξαγγελίες που ακούστηκαν ποιες είναι εκείνες οι πολιτικές που ουσιαστικά θέτουν τις βάσεις μια μεγάλης και ριζικής αλλαγής της χώρας. Και εξηγούμαι :

1.       Εξαγγέλθηκε ένα νέο σύστημα επιτελικής διακυβέρνησης, που δίνει ουσιαστικό περιεχόμενο  στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο, ως ενός επιτελικού  οργάνου συλλογικής διακυβέρνησης. Η μεγάλη όμως αλλαγή είναι ότι δίνει ρόλο και περιεχόμενο στα στελέχη του Δημοσίου, αφού μεταφέρονται σημαντικές  αρμοδιότητες και αποφάσεις, όπως είναι ο ελεγκτικός ρόλος του Κράτους, από τα πολιτικά στελέχη στους προϊσταμένους των γενικών διευθύνσεων. Αυτή η μεταρρύθμιση όχι απλά αποκοματικοποιεί την δημόσια λειτουργία, αλλά στην κυριολεξία απολιτικοποιεί τις κρατικές λειτουργίας. Μια μεγάλη αλλαγή που εάν και εφόσον υλοποιηθεί σε λίγα χρόνια θα μιλάμε για ένα νέο Κράτος!

2.       Για τον ψηφιακό   μετασχηματισμό της χώρας οι εξαγγελίες που έγιναν από τον νέο υπουργό ψηφιακής διακυβέρνησης, έβαλαν πολύ ψηλά τον πήχη. Για να πω όσο μπορώ πιο απλά, εάν εφαρμοστούν οι αλλαγές που  εξαγγέλθηκαν, τότε μιλάμε για ένα δημόσιο, το οποίο μεταφέρεται στον υπολογιστή μας και θα μπορούμε να κάνουμε τα πάντα από το σπίτι μας και για να κάνουμε την δουλειά μας, ψάχνουμε σε δεκάδες ηλεκτρονικές δημόσιες πλατφόρμες με αντίστοιχους κωδικούς για την πρόσβαση μας, που μας έχουν δημιουργήσει ένα χάος. Μια λοιπόν ενιαία πλατφόρμα που θα μπαίνουμε με έναν κωδικό, θα επιλέγουμε τι θέλουμε να κάνουμε και θα κάνουμε την δουλειά μας, χωρίς τη σημερινή χαρτούρα των δικαιολογητικών, αφού το ίδιο το σύστημα θα τα βρίσκει λόγω της καθολικής πλέον διασύνδεσης όλων των βάσεων δεδομένων.

3.       Όσον αφορά τις φοροελαφρύνσεις η εφαρμογή της μείωσης του ΕΝΦΙΑ αφορά όλους τους έλληνες και αυτό είναι δίκαιο γιατί δεν είναι οριζόντια η μείωση, αλλά θα είναι 30% για τις μικρές και μεσαίες περιουσίες και 10% για τις πολύ μεγάλες ακίνητες περιουσίες. Οι άλλες εξαγγελίες μείωσης της φορολογίας για τα εισοδήματα του 2019, φυσικών και νομικών προσώπων, αποτελεί μια πρώτη ανακούφιση για τις επιχειρήσεις αλλά και για τα μεσαία στρώματα, που τόσο δεινοπάθησαν  τα τελευταία χρόνια από την υπερφορολόγηση.

4.       Στα θέματα πολιτικής προστασίας ήδη στις πρώτες μέρες της νέας διακυβέρνησης, είδαμε καλά δείγματα γραφής από τις δημόσιες υπηρεσίες και γενικά το Κράτος κινητοποιήθηκε έγκαιρα και αποτελεσματικά στα ακραία καιρικά φαινόμενα που αντιμετωπίσαμε αυτές τις τελευταίες μέρες. Όπως επίσης και στα θέματα ασφάλειας και καταπολέμησης της ανομίας ήδη, χωρίς να υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες αστυνομικές επιχειρήσεις και μόνο από την πολιτική βούληση που εκφράστηκε από την νέα διακυβέρνηση, είχαμε τα πρώτα αποτελέσματα. Δεν λύθηκαν προβλήματα ακόμη ασφαλώς, αλλά το κλίμα άλλαξε και αυτό είναι σημαντικό.

5.       Στον τομέα της Παιδείας φάνηκε ότι είναι διατεθειμένη η νέα Κυβέρνηση να ενισχύσει με προσλήψεις εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής και σε βάθος χρόνου η κατάργηση των θεσμού του αναπληρωτή, και η συμπλήρωση των κενών θέσεων με νέους εκπαιδευτικούς. Το άσυλο της ανομίας στα Πανεπιστήμια καταργείται άμεσα. Οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία που εξαγγέλθηκαν εάν και εφόσον υλοποιηθούν θα αλλάξουν ριζικά τον χώρο της Παιδείας, αναβαθμίζοντας ουσιαστικά τον ρόλο του εκπαιδευτικού λειτουργού. Για την Υγεία εξαγγέλθηκαν συγκεκριμένες πολιτικές ενίσχυσης της ιατροφαρμακευτικής και Νοσοκομειακής περίθαλψης με άμεσες προσλήψεις νοσηλευτών. Οι απειλές περί επέλασης του νεοφιλελευθερισμού της προεκλογικής περιόδου, έπεσαν στο κενό και αποδείχθηκαν κενό γράμμα.

Ναι λοιπόν, η Ελλάδα φαίνεται να αλλάζει σελίδα. Και πρωταγωνιστές στην αλλαγή αυτή είναι οι νέες προοδευτικές δυνάμεις που αναγεννήθηκαν μέσα από την δεκαετή κρίση της χώρας. Η ειρωνεία της ιστορίας είναι ότι ο πολιτικός εκφραστής αυτής της μεγάλης προοδευτικής αλλαγής, είναι η λεγόμενη συντηρητική παράταξη με ηγέτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο οποίος πλέον αναδεικνύεται ηγέτης μιας μεγάλης πλειοψηφίας των ελλήνων, που ξεπερνάει κατά πολύ τα όρια του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, η οποία να σημειώσουμε ότι έχει τα δικά της βαρίδια, για τα οποία όμως έχουμε μιλήσει σε άλλο σημείωμα. Θα δούμε πως και εάν καταφέρουν να αντισταθούν στην θέληση για σαρωτικές αλλαγές, που ασφαλώς θα θίξουν κατεστημένα συμφέροντα και κυρίως το πελατειακό κομματικό σύστημα. Και εδώ καθοριστικός θα είναι ο ρόλος του Πρωθυπουργού. Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε όχι μόνο να κυριαρχήσει σε ένα συντηρητικό χώρο, αλλά και να εκφράσει όλους αυτούς τους πολίτες που προέρχονται από άλλα πολιτικά ρεύματα, που προσέδωσαν το κυρίαρχο ρεύμα και τελικά την πολιτική αυτοδυναμία. Όμως για να μην βιαστούμε σε τελικά συμπεράσματα, ας αφήσουμε να κρίνουμε πιο σίγουρα και πιο ολοκληρωμένα στους επόμενους μήνες, από τις εφαρμοσμένες πλέον πολιτικές της νέας διακυβέρνησης και όχι μόνο από τις εξαγγελίες.

22-7-2019
Κώστας Χαϊνάς