Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019

Μια πρώτη εκτίμηση για τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019

Τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019 ανέδειξαν ξεκάθαρο νικητή τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με ένα ποσοστό της τάξης του 39,85%, δίνοντας του άνετη αυτοδυναμία, ποσοστό που προσεγγίζει τα παλιά ποσοστά του μεγάλου δικομματισμού, χωρίς όμως να έχει τα ουσιαστικά χαρακτηριστικά του. Από τη στιγμή που η εκλογική μάχη εξελίχθηκε ως παιχνίδι δύο παικτών, ήταν αναπόφευκτο να ενισχυθούν οι δύο πόλοι. Ο πρώτος παίκτης (ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ) ενισχυμένος και με αυτοδυναμία, ο δεύτερος (ΣΥΡΙΖΑ) ηττημένος αλλά δεν υπέστη και συντριβή. Άρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχει όλα τα δεδομένα για να ασκήσει την πολιτική του ως Κυβέρνηση πλέον και να δοκιμαστεί και ο ΣΥΡΙΖΑ να αποδείξει ότι μπορεί να εξελιχθεί σε ένα υπεύθυνο και σύγχρονο πολιτικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Γιατί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τα δικά του βαρίδια στο κόμμα του και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξεκαθαρίσει ποια είναι η ταυτότητά του. Και εκτός από αυτά έχει αποδειχθεί από το πρόσφατο παρελθόν, ότι παρά την συντριπτική ήττα του αντιμνημονιακού και ανορθολογικού ρεύματος που υπέστησαν όσοι το εξέφραζαν τα χρόνια της κρίσης, όλες αυτές οι απόψεις έχουν ακόμη σοβαρά ερείσματα στην ελληνική κοινωνία. Εκτός αυτού ο συντεχνιακός και πελατειακός συνδικαλισμός καλά κρατεί, οπότε δεν θα είναι καθόλου εύκολα για την νέα Κυβέρνηση που θα επιχειρήσει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που είναι μεν αναγκαίες για τη χώρα, αλλά όλο αυτό το σύστημα θα είναι απέναντι υπερασπιζόμενο τα λεγόμενα “κεκτημένα”. Αυτό σημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να μπορέσει να προχωρήσει στην υλοποίηση των εξαγγελιών του, θα πρέπει να αντιμετωπίσει όχι μόνο τα “βαρίδια” εντός του κόμματος του, που θα αντιστέκονται σε κάθε τι που θα τους ξεβολεύει, αλλά και να κερδίσει την υποστήριξη μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας και ενδεχομένως κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες που θα υπερβαίνουν ακόμη και την αυτοδύναμη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Αναλυτικά λοιπόν έχουμε :

Όσον αφορά την αποχή.
Το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων (57,92%) έφτασε στα επίπεδα της συμμετοχής των ευρωεκλογών και ξεπέρασαν το ποσοστό συμμετοχής του 2015. Άρα η αποχή στις συνθήκες που πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές θεωρείται φυσιολογική, παρότι φαίνεται υψηλή (42,08%), αν και για κάποιους οι εκλογικοί κατάλογοι χρειάζονται εκκαθάριση για να αποτυπώνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια η συμμετοχή των πολιτών.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Την ψήφισαν 724.780 νέοι ψηφοφόροι σε σχέση με το 2015 και 377.703 νέοι ψηφοφόροι σε σχέση με τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019. Αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία για τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και προσωπικά για τον κ.Μητσοτάκη, ο οποίος κατάφερε να συγκεντρώσει απογοητευμένους ψηφοφόρους, οι οποίοι είχαν απομακρυνθεί από το κόμμα στα χρόνια της κρίσης. Οι νέοι ψηφοφόροι αυτοί προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα και ένα ευρύτερο πολιτικό φάσμα. Ιδιαίτερη σημασία έχει το τμήμα των νέων ψηφοφόρων που προέρχονται από το Κέντρο και την Κεντροαριστερά, οι οποίοι ψήφισαν τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ με βασικό κριτήριο να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη με ένα προφίλ ενός ήπιου και υπεύθυνου κεντρώου πολιτικού, στην ηγεσία της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, βοήθησε αυτό το τμήμα των ψηφοφόρων με παραδοσιακά αντιδεξιά αντανακλαστικά, να υπερβούν τις αναστολές τους και να ψηφίσουν τελικά, αναδεικνύοντας πρώτο κόμμα και κάνοντας πραγματικότητα την αυτοδυναμία της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά ηττήθηκε με διαφορά άνω των οκτώ ποσοστιαίων μονάδων, χάνοντας 150.983 ψηφοφόρους του Σεπτεμβρίου 2015, αλλά κερδίζοντας 437.308 ψηφοφόρους σε σχέση με τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019. Τα ποσοστά που συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ασφαλώς δεν αποδεικνύουν συντριβή του κόμματος, αλλά σε μεγάλο βαθμό η συσπείρωση που πέτυχε τελικά είναι αποτέλεσμα της πόλωσης που δημιούργησε τις τελευταίες ημέρες των εκλογών, η έντονη διχαστική αντιδεξιά ρητορική του κ. Τσίπρα. Με την έννοια αυτή το αποτέλεσμα πιστώνεται στον κ. Τσίπρα, αλλά τα κυρίαρχα στοιχεία της εκλογικής μάχης ήταν η μεγάλη διαφορά και η αυτοδυναμία της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Από την άλλη πλευρά το γεγονός ότι δόθηκε η δυνατότητα στον κ. Τσίπρα τεσσεράμισι χρόνια να βάλει την σφραγίδα του στην δημιουργία μιας νέας Ελλάδας και τελικά αποδοκιμάστηκε, εκφράζουν και μια προσωπική αποτυχία. Την επόμενη μέρα παρά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα, όλα δείχνουν και οι πρώτες εξαγγελίες του το επιβεβαιώνουν, ότι δεν σκέπτεται ανάληψη της ευθύνης της ήττας και παραίτηση, αλλά ετοιμάζεται για το νέο πολιτικό όχημα που θα δημιουργηθεί με την σφραγίδα του κ. Τσίπρα. Το κύριο όμως ερώτημα είναι τι είδους αντιπολίτευση θα ακολουθήσει ο νέος ΣΥΡΙΖΑ ; Αυτό που θα θυμίζει την “παλαβή” αριστερά του 2009 - 2015 ή μια νέα ώριμη πολιτική δύναμη, η οποία θα ασκεί μια σοβαρή και υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση. Είδομεν.

ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ

Το ΚΙΝΑΛ κατάφερε να διατηρήσει και σε ένα βαθμό να αυξήσει τις δυνάμεις του σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2015 (+115.791 νέοι ψηφοφόροι), αλλά και σε σχέση με τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 (20.785 νέοι ψηφοφόροι). Το ζητούμενο για το ΚΙΝΑΛ είναι ποια θα είναι η στάση του απέναντι στην νέα πλειοψηφία και την αυτοδύναμη Κυβέρνηση της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και ποιες ακριβώς θα είναι οι σχέσεις του με το νέο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά τα θέματα είναι ανοικτά και θα καθορίσουν το μέλλον του ΚΙΝΑΛ και αν θα καταφέρει να εκφράσει τον άλλο πόλο και την σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία ή θα αποδυναμωθεί και απορροφηθεί από τον νέο ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ συγκέντρωσε τα ίδια σχεδόν ποσοστά των εθνικών εκλογών του 2015 και των ευρωεκλογών του Μαΐου 2019, αποδεικνύοντας διαχρονικά την δυνατότητα του να συσπειρώνει τις δυνάμεις του, οι οποίες δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα από τις πολιτικές συνθήκες και την ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού. Αυτό βέβαια είναι και θετικό και αρνητικό. Που σημαίνει ότι στο ΚΚΕ μπορεί το ισοζύγιο του στις εκλογικές μάχες να παραμένει σταθερό, αλλά σε απόλυτα μεγέθη οι δυνάμεις του δεν αυξάνονται. Και αυτό το στοιχείο δεν γνωρίζουμε εάν απασχολεί το ΚΚΕ και την ηγεσία του ή αν είναι ικανοποιημένο κάθε φορά που διατηρεί σταθερά την εκλογική του επιρροή. Το μέλλον θα δείξει.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ και ΜΕΡΑ25

Το νέα “φρούτα” που προέκυψαν από τις εκλογές αυτές είναι η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ του κ.Βελόπουλου με 3,70% και το ΜΕΡΑ25 του Γιάνη με ένα ν, δηλαδή του κ. Βαρουφάκη.  Δεν γνωρίζουμε πως θα πολιτευθεί ο κος Βελόπουλος και ο κος Βαρουφάκης, ούτε η προεκλογική αντιπαράθεση, μας βοήθησε ιδιαίτερα να καταλάβουμε πως θα λειτουργήσουν και πως θα σταθούν τα δύο κόμματα, σε κρίσιμες ψηφοφορίες. Θα τα δούμε στην πράξη.

Τέλος το γεγονός της μη εκλογής της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ αποτελεί μια μεγάλη νίκη της δημοκρατίας, αποδεικνύοντας ότι τέτοια μορφώματα δεν είναι εύκολο να μπολιαστούν και να αναπτυχθούν μακροπρόθεσμα στην χώρα μας. 

Η νέα μέρα στη χώρα μας ξεκίνησε. Η νέα Κυβέρνηση δεν έχει καθόλου χρόνο, καμία περίοδο χάριτος. Από την πρώτη μέρα θα αξιολογείται από τους πολίτες σε σχέση με αυτά που έχει εξαγγείλει. Η ευθύνη για την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα των νέων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα, ανήκει αποκλειστικά στον κ.Μητσοτάκη και ο πήχης είναι ήδη πολύ ψηλά. Θα τα καταφέρει και σε τι βαθμό ; Θα το δούμε στο άμεσο μέλλον.

8-7-2019
Κώστας Χαϊνάς



Παράρτημα Α : Αποτελέσματα Επικράτειας






Παράρτημα Β : Αποτελέσματα Ευβοίας