Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Προς τους φίλους μου για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη




Υποστηρίζω την Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, σοσιαλδημοκρατικές κινήσεις πολιτών), στις εκλογές αυτού του Σεπτεμβρίου, γιατί αισθάνομαι ότι έτσι συνεχίζω να υπηρετώ το πολιτικό σχέδιο της μεγάλης συνάντησης των προοδευτικών δυνάμεων από το δημοκρατικό κέντρο έως την ριζοσπαστική αριστερά, όπως το εμπνευστήκαμε ως μειοψηφία της ΔΗΜΑΡ και στην συνέχεια ως Μεταρρυθμιστές. Αυτό το πολιτικό σχέδιο υπηρέτησα στις περιφερειακές εκλογές του 2014, κόντρα ακόμα και στις κυρίαρχες απόψεις της τότε ηγεσίας του κόμματος μου, της Δημοκρατικής Αριστεράς, συνεργαζόμενος από τότε με δυνάμεις που είχαν ρίζα το ΠΑΣΟΚ. Στο ψηφοδέλτιο της Εύβοιας στις περιφερειακές εκλογές ήταν περίπου κατά 80% ανένταχτοι και προοδευτικοί πολίτες από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς.

Μετά την αποχώρηση μας από τη ΔΗΜΑΡ ως Μεταρρυθμιστές τον Οκτώβριο του 2014, συνεργασθήκαμε με το ΠΟΤΑΜΙ χωρίς να ενταχθούμε σ’ αυτό, με την ελπίδα και την προσδοκία να υπάρξουμε πολιτικά και μετά τις εκλογές, χωρίς να ξεχάσουμε όμως τον πρωταρχικό μας στόχο, δηλαδή τη μεγάλη συνάντηση για την κεντροαριστερά. Δυστυχώς το ΠΟΤΑΜΙ και προσωπικά ο κος Σταύρος Θεοδωράκης δεν ενδιαφέρεται για μια τέτοια συνεργασία κομμάτων και κινήσεων και το έχει πει σε όλους τους τόνους ο άνθρωπος. Όμως, ούτε το ΠΟΤΑΜΙ θέλει να μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο κόμμα, με πολιτική ηγεσία, όργανα, οργανώσεις κ.λ.π. Και μάλιστα ο ίδιος ο κος Σταύρος Θεοδωράκης έχει μια αποστροφή με όλα αυτά θεωρώντας τα κατάλοιπα των παλιών κομμάτων όπως λέει, γι αυτό και δεν θέλει μέλη που θα λένε τη γνώμη τους, αλλά εθελοντές. Σεβαστές θέσεις αλλά διαφωνώ κάθετα.

Εν τω μεταξύ η ΔΗΜΑΡ μετεξελίσσεται και μέσα από συγκρούσεις, αποχωρεί η παλιά ηγεσία (Κουβέλης) που προσεγγίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η νέα ηγεσία με το Θανάση Θεοχαρόπουλο, κάνει κάποια σημαντικά βήματα για τη συνεργασία με τις άλλες δυνάμεις της κεντροαριστεράς. Δηλαδή η νέα ηγεσία της ΔημΑρ, ουσιαστικά αρχίζει να υλοποιεί το πολιτικό σχέδιο των Μεταρρυθμιστών, τον βασικό δηλαδή λόγο που εμείς είχαμε αποχωρήσει από τη ΔημΑρ. Την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου, μέσα από τη συνεργασία και την συμπαράταξη των προοδευτικών κομμάτων και κινήσεων και την δημιουργία της νέας σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας.

Σ’αυτήν την πρόσκληση είπα λοιπόν, ΝΑΙ, συνεπής στο πολιτικό σχέδιο που υπηρετήσαμε και πιστεύω ότι όλοι οι μεταρρυθμιστές θέλουμε να υπηρετήσουμε. Απλά οι συγκυρίες δεν βοήθησαν και κάποιους μας εγκλώβισαν οι εξελίξεις. Ξέρω ότι τα πράγματα δεν είναι ρόδινα και θα υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες για να υπερβούν ηγεμονισμοί και φαινόμενα αλαζονείας του χτες, αλλά δεν υπάρχει νομίζω άλλος δρόμος, από τη συνεργασία και τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων για να αντιμετωπίσουν τον δεξιό και αριστερό λαϊκισμό και τυχοδιωκτισμό. Πιστεύω ότι μετά τις εκλογές όπως και να έχουν τα πράγματα, θα συναντηθούμε ξανά με όλους τους φίλους που συμπορευθήκαμε μέχρι χθες, γιατί η ανάγκη για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου, για την ανασυγκρότηση της σοσιαλδημοκρατίας, μας ξεπερνάει όλους. Είναι μια αντικειμενική ανάγκη για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά το πολιτικό σύστημα, για να μπορέσουμε ως χώρα να βαδίσουμε με συνέπεια τον ευρωπαϊκό δρόμο.

Κώστας Χαϊνάς