Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη σήμερα είναι το πρώτο βήμα.




Η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ – Σοσιαλδημοκρατικές κινήσεις πολιτών), είναι μια πραγματικότητα. Μπορεί σε κάποιους να λειτούργησε η πολιτική επιβίωση ως βασικό κίνητρο για την συγκρότησή της. Με τη συγκρότηση της δεν σημαίνει ότι σβήνονται τα φαινόμενα της αλαζονείας της εξουσίας ή ότι άλλο αρνητικό βιώσαμε στα σαράντα χρόνια της μεταπολίτευσης. 

Όμως δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε ότι τα τελευταία έξι χρόνια της κρίσης οι δυνάμεις αυτές (της σοσιαλδημοκρατίας) κράτησαν ουσιαστικά την Ελλάδα όρθια και πλήρωσαν αδρά το τόλμημά τους αυτό, όταν κάποιοι άλλοι (δεξιά και ριζοσπαστική αριστερά) είχαν καβαλήσει τα αντιμνημονιακά “Ζάπεια” και τα λαϊκίστικα σκισίματα του μνημονίου. 

Ταυτόχρονα –η Συμπαράταξη- δημιούργησε πολλές ελπίδες και προσδοκίες σε πολλούς προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες, που είναι ανέστιοι σήμερα ή που δεν βολεύονται με απολίτικα σχήματα περί παλιού και νέου, ή με τις φερόμενες ως νεωτερίστικες, αλλά επικίνδυνες θεωρίες περί των πολιτικών κομμάτων, της δημοκρατικής συγκρότησης και λειτουργίας τους,  τα οποία δεν στέκονται στην ουσία της πολιτικής, αλλά σε ψεύτικους διαχωρισμούς και καταλήγουν τελικά σε αρχηγικά μοντέλα, ουσιαστικά -μη κόμματα. 

Τις ελπίδες για την συνάντηση όλων των προοδευτικών δυνάμεων από το δημοκρατικό Κέντρο έως και την πραγματικά ανανεωτική και μεταρρυθμιστική αριστερά, που ενέπνευσαν πολλούς. Ίσως στις εκλογές αυτές να μην υπήρξαν οι προϋποθέσεις για μια μεγάλη συμπαράταξη, είτε γιατί κάποιοι δεν ήθελαν, είτε γιατί θεωρούν ότι κατέχουν το αλάθητο και πρέπει όλοι οι άλλοι να ακολουθήσουν το δικό τους εγχείρημα. 

Ελπίζω όμως ότι μετά τις εκλογές, όλοι όσοι ανησυχούμε και ενδιαφερόμαστε για την συγκρότηση του προοδευτικού πόλου στην πολιτική ζωή της χώρας, της Δημοκρατικής Παράταξης δηλαδή, ή μιας σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας αν θέλετε, ανεξάρτητα που βρισκόμαστε σήμερα, να βάλουμε το λιθαράκι μας, χωρίς φανατισμούς και περιχαρακώσεις. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη σήμερα είναι το πρώτο βήμα. 


11-9-2015
Κώστας Χαϊνάς