Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Γιατί είμαι υποψήφιος με το ΠΟΤΑΜΙ στην Εύβοια



Γιατί πιστεύω βαθιά στην σύνθεση των απόψεων και στη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης. Δυστυχώς οι βασικές πολιτικές δυνάμεις δεν μπόρεσαν στοιχειωδώς να συνεννοηθούν το προηγούμενο διάστημα. Τα προβλήματα της χώρας όμως είναι τόσο σοβαρά και οξυμένα, που απαιτούν ανθρώπους και πολιτικές δυνάμεις με κουλτούρα συναίνεσης και συνεργασίας για να υλοποιήσουν δύσκολες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

Γιατί εκτιμώ ότι ο φανατισμός και η πόλωση δεν ωφελεί κανέναν και προπαντός τη χώρα. Το θέμα είναι να κάνεις κάθε φορά τις υπερβάσεις που απαιτούνται.

Γιατί θεωρώ ότι κανένας δεν είναι γνώστης της απόλυτης αλήθειας, γιατί η πραγματικότητα έχει πολλές πλευρές ανάγνωσης. Ασφαλώς θα έχουμε διαφορές στις προτεινόμενες λύσεις για τα προβλήματα. Όμως μπορούμε και πρέπει να τις συζητάμε, χωρίς προκαταλήψεις και περιχαρακώσεις, αφού η δημοκρατία έχει τους τρόπους και τα μέσα, ώστε να παίρνουμε τις σωστές αποφάσεις για το καλό της χώρας.

Γιατί πρέπει να τεθούν άμεσες προτεραιότητες για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων της κοινωνίας και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων. Το πρώτο πρόβλημα είναι η ανεργία, δηλαδή η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μέσα από την διαδικασία μιας βιώσιμης ανάπτυξης, με την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου από την κατανάλωση στην παραγωγή και στην δημιουργία νέου πλούτου, με εξωστρέφεια και καινοτομία, με κίνητρα την φορολογική και ασφαλιστική ελάφρυνση επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Γιατί σήμερα πρέπει να θέσουμε πάνω απ’όλα και να υπερασπιστούμε το καθολικό συμφέρον της κοινωνίας και όχι τα επί μέρους συντεχνιακά συμφέροντα ομάδων ειδικών συμφερόντων. Γιατί οι πολιτικές που ασκήθηκαν στο παρελθόν, αλλά και στην περίοδο της κρίσης, ήταν εν πολλοίς άδικες, μεταρρυθμίσεις δεν έγιναν και οι άνθρωποι απογοητεύθηκαν με την πολιτική και τους πολιτικούς. Χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερο από ποτέ να σκεφτόμαστε και να λειτουργούμε με αλληλεγγύη και δικαιοσύνη και να εκλέγουμε τους εκπροσώπους μας με αξιοκρατία και όχι με στενά κομματικά κριτήρια.

Γιατί δεν πρέπει να διακινδυνεύσει η ευρωπαϊκή θέση και πορεία της χώρας, που αποτελεί μια σταθερή άγκυρα στον πολυτάραχο  και πολύπλοκο κόσμο μας. Γιατί  η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι που πρέπει να προστατεύσουμε και να αναπτύξουμε δημοκρατικά μαζί με τους άλλους λαούς, σε ένα κόσμο που αλλάζει συνεχώς και σε ένα πλανήτη που οι φυσικοί του πόροι όλο και λιγοστεύουν.

Γιατί οι ευθύνες για τα προβλήματα και την πορεία της χώρα μας βαρύνουν εμάς πρωτίστως και όχι τους ξένους. Ασφαλώς οι ευθύνες δεν είναι οι ίδιες για όλους και βαρύνουν ιδιαίτερα τις δυνάμεις αλλά και τα πρόσωπα που άσκησαν εξουσία. Όμως η ευθύνη για την έξοδο από την κρίση είναι κυρίως δική μας υπόθεση και στις επιλογές που θα κάνουμε ως πολίτες στις επερχόμενες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Γιατί χρόνια τώρα μέσα από τους Ενεργούς Πολίτες αγωνίζομαι για τα προβλήματα της Εύβοιας. Για την ανεργία και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, για μια βιώσιμη ανάπτυξη με νέες θέσεις εργασίας, για το οδικό της δίκτυο, για να πίνουμε νερό χωρίς εξασθενές χρώμιο, για έναν Ευβοϊκό χωρίς ρύπανση και σκουριές, για την προστασία των δασών μας και για να μείνουν ελεύθερες και καθαρές οι παραλίες μας. 

Τέλος, γιατί σε όλη την ενήλικη ζωή μου αισθάνομαι και δρω ως ενεργός πολίτης για τα κοινά μας προβλήματα και ταυτόχρονα δουλεύω σκληρά στον ιδιωτικό τομέα, για να ζήσω εγώ και η οικογένειά μου, όπως όλοι μας. Γιατί επιτέλους πρέπει να εκλέξουμε ανθρώπους που δεν βλέπουν την πολιτική ως καριέρα, αλλά ως συνεισφορά με ρεαλιστικές προτάσεις και λύσεις για την επίλυση των προβλημάτων του τόπου μας και της χώρας.

Και στο ΠΟΤΑΜΙ αισθάνομαι ότι συμπλέουμε δημοκρατικοί, προοδευτικοί, φιλελεύθεροι, σοσιαλδημοκράτες και μεταρρυθμιστές της ανανεωτικής αριστεράς συμπολίτες, σε μια μεγάλη κοινή συλλογική προσπάθεια, για να προσπαθήσουμε να φέρουμε όλοι μαζί καλύτερες μέρες για τη χώρα μας. Γιατί απορρίπτουμε κάθε είδους λαϊκισμό και την επομένη των εκλογών θα συμβάλλουμε στην δημιουργία προοδευτικών Κυβερνητικών λύσεων συνεργασίας με τους αξιότερους Έλληνες ως υπουργούς, μια Εθνική Ελλάδας δηλαδή, για την ρύθμιση του χρέους, τις αναγκαίες, αλλά δίκαιες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα και δεν τολμάει κανένας να μιλήσει γι αυτές, με διασφάλιση της ευρωπαϊκής της πορείας (http://topotami.gr/).

Ιανουάριος 2015
Κώστας Χαϊνάς


Σπούδασα Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Οικονομικά και Πληροφορική στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάζομαι ως ελεύθερος επαγγελματίας, οικονομολόγος – μελετητής αναπτυξιακών έργων και αναλυτής - προγραμματιστής επιχειρησιακών συστημάτων. Γεννήθηκα στο Παρθένι Ευβοίας και είμαι παντρεμένος με τη Σοφία και έχουμε δύο παιδιά την Χρύσα, Αρχιτέκτονα Μηχανικό και το Σταμάτη, Μηχανολόγο – Μηχανικό. Έχω εκλεγεί Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας με τους Ενεργούς Πολίτες Στερεάς. Είμαι μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των ΜΕΤΑρρυθμιστών για τη Δημοκρατία και την Ανάπτυξη. Στην Εστία Γνώσης Χαλκίδας είμαι εθελοντής εκπαιδευτής σε θέματα Μαθηματικών και Πληροφορικής. Μου αρέσει, εκτός από τη δουλειά μου, να συζητώ, να περπατώ στα βουνά της Εύβοιας και η παρέα με φίλους και κρασάκι !