Δυστυχώς παρακολουθώντας τις τελευταίες εξελίξεις για το νερό στην περιοχή της Κεντρικής Εύβοιας, ένας ανεξάρτητος παρατηρητής θα διαπιστώσει ότι όλες οι πράξεις ή οι απραξίες των αρμοδίων φορέων, διαχρονικά οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι το νερό, το πολυτιμότερο αγαθό για τη ζωή στον πλανήτη μας, μεταβάλλεται από αγαθό σε ένα εμπορεύσιμο και πανάκριβο είδος. Και εξηγούμαι τουλάχιστον για την περιοχή της Κεντρικής Εύβοιας που παρακολουθούμε την καθημερινή υποβάθμιση της ποιότητας του νερού που πίνουμε, του νερού που ποτίζουν οι αγρότες τα χωράφια τους :
1. Η τοπική αυτοδιοίκηση, ο αρμόδιος δηλαδή φορέας της πολιτείας για την προμήθεια καθαρού και υγιεινού νερού στους δημότες του, είτε δεν έχουν κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος οπότε είναι ανεπαρκείς, είτε αδιαφορούν θεωρώντας ότι είναι καλύτερα να κρατάνε ζεστές τις καρέκλες τους, παρά να παραιτηθούν διαμαρτυρόμενοι εάν και εφόσον δεν μπορούν να βρουν ανταπόκριση από την κεντρική εξουσία. Κάποιος δήμαρχος της περιοχής κατηγόρησε κάποιους πολίτες και συλλόγους που καταγγέλλουν εδώ και πολύ καιρό τη μόλυνση των νερών μας, ότι εξυπηρετούν συμφέροντα εταιριών με εμφιαλωμένο νερό. Κάποιος πρώην Δήμαρχος, ωσάν να ξύπνησε από λήθαργο με ανοικτή επιστολή του ανησυχεί για τον νερό της Χαλκίδας και καλεί τον σημερινό δήμαρχο να κάνει νέες αναλύσεις για να διαπιστώσουμε αν έχουμε πρόβλημα στο νερό. Κάποιος άλλος προειδοποίησε κάποιους ενοχλητικούς πολίτες, να μην ξαναμιλήσουν για εξασθενές χρώμιο, τουλάχιστον για την περιοχή του. Τώρα αν το νερό που πίνουν οι δημότες της περιοχής αυτής είναι εμπλουτισμένο με άλλα καρκινογόνα βαρέα μέταλλα ή με νιτρικούς ρύπους, είναι άλλο θέμα...
2. Η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση ο αρμόδιος δηλαδή φορέας της πολιτείας για τον έλεγχο της ποιότητας του νερού, κλείνει τα ‘’μάτια της’’ εδώ και πολλά χρόνια στο πρόβλημα αυτό, παρότι πολλές μελέτες έχουν τεκμηριώσει το μεγάλο πρόβλημα του υδροφόρου ορίζοντα της Κεντρικής Εύβοιας από τον οποίο πίνουν πάνω από 130.000 άνθρωποι νερό. Οι αλλεπάλληλες όμως μελέτες πανεπιστημίων και άλλων φορέων ήταν τόσο απόλυτες στις διαπιστώσεις τους, που την υποχρέωσαν τουλάχιστον τελευταία να αναγνωρίσει το πρόβλημα του νερού της κεντρικής Εύβοιας. Όμως μέχρι εκεί. Στο διαταύτα δεν ακούσαμε και πολλές προτάσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος.
3. Η κεντρική Κυβέρνηση και συγκεκριμένα η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, τουλάχιστον στο επίπεδο των διαπιστώσεων –μέχρι στιγμής- έχει αναγνωρίσει το πρόβλημα της περιοχής και αναμένουμε τις συγκεκριμένες εξαγγελίες της άμεσα, όπως έχει δεσμευτεί δημόσια ότι θα κάνει επισκεπτόμενη την περιοχή μας.
Και ενώ διάφοροι φορείς και ειδικότερα οι ‘ενεργοί πολίτες’ έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως την αξιοποίηση των νερών της Δίρφυς και της Σέττας με την δημιουργία κεντρικού διυλιστηρίου για την παροχή καθαρού και υγιεινού νερού σε όλη την περιοχή της Κεντρικής Εύβοιας (Δήμοι, Διρφύων, Μεσσαπίων, Αρτάκης, Ανθηδώνας, Αυλίδας, Χαλκιδέων, Ληλαντίου), διαβάζουμε στις εφημερίδες την επαναλειτουργία της εταιρίας εμφιάλωσης του νερού της Δίρφυς από τον επιχειρηματικό όμιλο «ΝΙΚΑ». Και αναρωτιέται κάθε καλοπροαίρετος πολίτης. Ποιος τελικά εμπορευματοποιεί το νερό ; Ποιος δίνει άδειες για τις γεωτρήσεις στην Δίρφυ σε ιδιωτική εταιρία, η οποία θα αντλεί το καθαρό νερό που ανήκει σε όλους μας και στην συνέχεια θα μας το πουλάει έναντι ακριβού τιμήματος ; Και δεν τα έχω με την εταιρία. Οι επιχειρηματίες είδαν ότι υπάρχει μια σοβαρή ανάγκη στην περιοχή και πάνε να την εκμεταλλευτούν. Οι εκπρόσωποί μας όμως της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και οι βουλευτές μας αντί να κυνηγούν φαντάσματα, (τους πολίτες δηλαδή που διαμαρτύρονται), δεν κάθονται κάτω να δουν από κοινού τι θα κάνουμε με το νερό, που όλα λένε ότι τα επόμενα χρόνια θα το λέμε νεράκι και θα το χρυσοπληρώνουμε ;
Κώστας Χαϊνάς
Χαλκίδα 9-3-2010