Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019

Μια πρώτη αποτίμηση των Περιφερειακών Εκλογών στην Στερεά Ελλάδα




Οι εκλογές τελείωσαν με την 2η Κυριακή της ψηφοφορίας για τους νέους Δημάρχους και Περιφερειάρχες. Στην Στερεά Ελλάδα εκλέχθηκε Περιφερειάρχης ο κος Φάνης Σπανός με ποσοστό 52,42% έναντι του κου Γκλέτσου ο οποίος συγκέντρωσε το 47,58% των ψήφων. Όμως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε πως ψήφισαν οι πολίτες της Στερεάς Ελλάδας συνδυάζοντας και συσχετίζοντας τα αποτελέσματα των Περιφερειακών εκλογών (Πίνακας 1) με αυτά των ευρωεκλογών (Πίνακας 2). Στον Πίνακα 3 έχουμε τις συσχετίσεις των δύο πινάκων, όπου βλέπουμε πόσοι ψηφοφόροι ενός κόμματος δεν ψήφισαν τους εκλεκτούς υποψήφιους Περιφερειάρχες των κομμάτων τους και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία. Και στον Πίνακα 4 παραθέτουμε στοιχεία για την αυξημένη αποχή, ιδιαίτερα την 2η Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών.



Για τον κ. Σπανό Φάνη (Υποστηριζόμενος από τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ)



Συγκέντρωσε στην περιφέρεια την 1η Κυριακή 126.765 ψήφους ή 39,72% των εγκύρων, δηλαδή 22.835 περισσότερους ψήφους ή 7,44% ποσοστιαίες μονάδες, από την κάλπη των ευρωεκλογών της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.  Αυτό σημαίνει ότι 22.835 ψηφοφόροι άλλων κομμάτων εκτός της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ψήφισαν την 1η Κυριακή για την Περιφέρεια το ψηφοδέλτιο του κ. Σπανού. Αυτό σημειώθηκε σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες εκτός από την Φθιώτιδα, όπου τουλάχιστον 551 ψηφοφόροι της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ για τις ευρωεκλογές, ψήφισαν κάποιο άλλο ψηφοδέλτιο εκτός του κ. Σπανού για τις Περιφερειακές εκλογές της 1ης Κυριακής. Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι το έλλειμμα αυτό που παρουσίασε το ψηφοδέλτιο του κ. Σπανού στην Φθιώτιδα το υπερκάλυψε από τις άλλες Περιφερειακές ενότητες και ιδιαίτερα από την Εύβοια, όπου ο κος Σπανός συγκέντρωσε 42,23% την 1η Κυριακή και 59,60% την 2η Κυριακή. Παρότι ο κος Σπανός την 2η Κυριακή συγκέντρωσε λιγότερους ψήφους σε απόλυτο αριθμό(4.637) σε σχέση με την 1η Κυριακή, λόγω της μεγάλης αποχής το ποσοστό του ανέβηκε στο 52,42%.   Το συμπέρασμα για τον κ. Σπανό είναι ότι αποδείχθηκε ισχυρή υποψηφιότητα, παρότι αμφισβητήθηκε από πολλές πλευρές και μάλιστα και από τον δικό του πολιτικό χώρο, δικαιώνοντας όμως όσους τον εμπιστεύθηκαν.  Επίσης ο κος Σπανός πιστώνεται ότι κατάφερε να σχηματίσει ένα ευρύτατο ψηφοδέλτιο, συνεχίζοντας την συνεργασία του με στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους που είχαν συνεργασθεί στην προηγούμενη θητεία , κερδίζοντας ψηφοφόρους πολύ πιο πέρα από τον πολιτικό χώρο της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.  Μένει να αποδείξει εμπράκτως, στην νέα θητεία στην Περιφέρεια, στους πολίτες αυτά που διεκήρυξε, δηλαδή την ενότητα και τη συνεννόηση, αλλά και να υλοποιήσει τα έργα που εξήγγειλε και που έχουμε ανάγκη ως Στερεά Ελλάδα. 



Για τον κ. Γκλέτσο Απόστολο (Ανεξάρτητος)



Ο κος Γκλέτσος μετά τις παλινωδίες της υποψηφιότητας του, (κατεβαίνει δεν κατεβαίνει, παραιτήθηκε κάποια στιγμή από την εξαγγελθείσα υποψηφιότητα του από τον ίδιο), τελικά διεκδίκησε την Περιφέρεια κερδίζοντας ένα πολύ καλό ποσοστό την 1η Κυριακή (23,84%), αλλά και την 2η Κυριακή (47,58%). Επίσης πρώτευσε στις ΠΕ της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας την 2η Κυριακή, αλλά η μεγάλη υστέρηση που είχε από τον κ. Σπανό στην Εύβοια (περίπου 20%), τον έφεραν 2ο στην διεκδίκηση της Περιφέρειας. Όπως δείχνουν τα στοιχεία ο κ. Γκλέτσος κέρδισε οριζόντια ψηφοφόρους από όλο το πολιτικό φάσμα. Όμως το μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων του κ. Γκλέτσου, προήλθε από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, όπως φαίνονται στον Πίνακα 3 οι διαφορές περιφερειακών ψηφοδελτίων και των συγγενών τους κομμάτων. Οι μετακινήσεις αυτές που ενίσχυσαν σημαντικά το ψηφοδέλτιο του κ. Γκλέτσου και τις δύο Κυριακές, αποδεικνύουν ότι το ψηφοδέλτιο του εξέφρασε πιο πειστικά τον ριζοσπαστικό λαϊκισμό και την αντισυστημική ψήφο διαμαρτυρίας, χωρίς όμως ιδιαίτερο περιεχόμενο και προγραμματικό βάθος. 



Για τον κ. Αναγνωστάκη Δημήτρη (υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ)



Ο κος Αναγνωστάκης εμφανίσθηκε δυναμικά στην αρχή ως διεκδικητής της περιφερειακής αρχής, αφού και αυτοδιοικητική εμπειρία διέθετε ως παλαιός Δήμαρχος Χαλκίδας, αλλά και γενικότερη εμπειρία ως πρώην Βουλευτής και ΓΓ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Σύμφωνα όμως με τα αποτελέσματα όπως διαμορφώθηκαν την 1η Κυριακή, δεν κατάφερε ίσως να πείσει το εκλογικό σώμα με το ψηφοδέλτιο του για την διεκδίκηση αυτή. Ενδεχομένως να μην κατάφερε να επικοινωνήσει την υποψηφιότητα του όχι απλά στο εκλογικό σώμα, αλλά ούτε καν στους ψηφοφόρους  του ΣΥΡΙΖΑ. Αφού ένας μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων (-36.463) του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες των ευρωεκλογών (σε ποσοστό -11,20%), δεν ψήφισε το ψηφοδέλτιο του κ. Αναγνωστάκη για τις περιφερειακές εκλογές, αποκλείοντας τον από τον 2ο γύρο, αλλά και δίνοντας στο ψηφοδέλτιο ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό για Κυβερνητικό κόμμα (14,15%). Μια άλλη ερμηνεία των κακών επιδόσεων του ψηφοδελτίου του κ. Αναγνωστάκη στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι δεν βοηθήθηκε με ιδιαίτερη θέρμη από τους εκλεγμένους βουλευτές (10) και τις κομματικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην Στερεά Ελλάδα.



Για την κ. Μπατζελή Κατερίνα (υποστηριζόμενη από το ΚΙΝΑΛ)



Η κ.Μπατζελή μπήκε στην κούρσα της διεκδίκησης της Περιφέρειας με αρκετές δυσκολίες όπως, ότι δεν είχε προηγούμενο συνδυασμό και οι περισσότεροι περιφερειακοί σύμβουλοι του δικού της πολιτικού χώρου που είχαν εκλεγεί με τον κ. Μπακογιάννη το 2014, συνέχισαν ως υποψήφιοι με τον κ. Σπανό. Γρήγορα όμως απέδειξε ότι μπήκε να διεκδικήσει την Περιφέρεια, με ένα καλό ψηφοδέλτιο και έναν ικανοποιητικό προγραμματικό λόγο. Έτσι την 1η Κυριακή συγκέντρωσε ένα καλό ποσοστό (11,34%) εκλέγοντας έξι συμβούλους. Σε σχέση με το ΚΙΝΑΛ που την υποστήριξε, πήρε 11.478 περισσότερους ψήφους (σε ποσοστό επιπλέον 3,66%), που σημαίνει ότι την υποστήριξαν πολίτες πέρα από αυτούς που ψήφισαν ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ. Τις επιπλέον ψήφους από το ΚΙΝΑΛ τις άντλησε από την δεξαμενή του παλαιού ΠΑΣΟΚ που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές. Με βάση τα αποτελέσματα αυτά η κα Μπατζελή έθεσε τις βάσεις μιας γόνιμης και δημιουργικής συνδιοίκησης στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.      



Για τους άλλους υποψήφιους για την διεκδίκηση της Περιφέρειας δεν έχουμε να σημειώσουμε κάτι ιδιαίτερο από την άποψη ότι τα περιφερειακά ψηφοδέλτια, ακολούθησαν περίπου τα ποσοστά των πολιτικών κομμάτων που τα υποστήριξαν. Μια ιδιαίτερη αναφορά ίσως έχει η σημαντική υποχώρηση του ψηφοδελτίου της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ και στις ευρωεκλογές αλλά και στο Περιφερειακό ψηφοδέλτιο.



Ας ελπίσουμε ότι η επόμενη μέρα για την Περιφέρεια θα είναι μια μέρα συνεννόησης και συναίνεσης των περιφερειακών δυνάμεων για το καλό της Περιφέρειας και των πολιτών της.



Δρ Κωνσταντίνος Χαϊνάς

Μαθηματικός – Αναλυτής

Οικονομολόγος – Μελετητής

Διδάκτωρ Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

*Για να δείτε καλά τους πίνακες κάνετε κλικ πάνω στον πίνακα






Πίνακας 1 : Αποτελέσματα Περιφερειακών Εκλογών Στερεάς Ελλάδας 2019



Πίνακας 2 : Αποτελέσματα Ευρωεκλογών 2019




 Πίνακας 3 : Συγκρίσεις και συσχετίσεις αποτελεσμάτων των Πινάκων 1 και 2 




Πίνακας 4 : Στοιχεία αποχής ευρωεκλογών 2019 και αυτοδικοικητιών εκλογών 2019