Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Γιατί είναι λάθος η αύξηση ασφαλιστικών εισφορών και φόρων







Μου λέει ένας φίλος συριζαίος, σήμερα. Καλά ρε φίλε εσύ δεν ήθελες το καλοκαίρι να υπογράψουμε τη συμφωνία, τώρα γιατί δεν συμφωνείς με τον Κατρούγκαλο ; Κοίταξε φίλε του λέω. Ναι, το καλοκαίρι η χώρα ήταν ήδη στο γκρεμό και είχε μόνο μια δυνατότητα. Να ανοίξει το αλεξίπτωτο για να περιορίσει τουλάχιστον την ταχύτητα της πτώσης. Τι έπρεπε να κάνουμε ; Να αφήναμε τον Τσίπρα να μας παρασύρει όλους μαζί του ; Νομίζω λοιπόν ότι καλά κάναμε το καλοκαίρι.

Τώρα για το σχέδιο Κατρούγκαλου. Φίλε μου, το σχέδιο αυτό δεν έχει καμιά σχέση με τη συμφωνία του καλοκαιριού. Ούτε μας τα επιβάλλουν οι ξένοι που λανθασμένα πολλοί διαδηλωτές στη χθεσινή απεργία φωνάζανε. Είναι αποκλειστικά επιλογές της Κυβέρνησης. Μιλάω για τις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και στην φορολογία. Γιατί τα υπόλοιπα με τις μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει να τις κάνουμε, ακόμη και αν δεν τις προέβλεπε το μνημόνιο. Η συμφωνία τι προβλέπει ; Προβλέπει ένα βιώσιμο ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα. Και βιώσιμο σύστημα σημαίνει λιγότερη κρατική επιβάρυνση. Μείωση δηλαδή της κρατικής επιχορήγησης των ταμείων. Πως θα γίνει αυτό ; Υπάρχουν δύο τρόποι.

Ο ένας είναι να μειώσεις τις δαπάνες του ίδιου του ασφαλιστικού συστήματος, με διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Ακόμη και αν χρειαστούν να γίνουν μειώσεις σε συντάξεις να γίνουν αλλά να είναι δίκαιες. Για παράδειγμα είναι κάποια ταμεία που η επιχορήγηση του Κράτους φτάνει στο 80% της σύνταξης. Ε, εκεί μπορείς να κάνεις μείωση της κρατικής επιχορήγησης. Κυρίως όμως γίνεται με αποφασιστικές μειώσεις των κρατικών δαπανών γενικά. Σε όλους τους τομείς, εκτός ίσως από την υγεία και την παιδεία. Στους εξοπλισμούς για παράδειγμα. Δεν μπορεί το 2015 να διαθέτουμε το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ για στρατιωτικούς εξοπλισμούς στην ευρωζώνη. Όχι, να δίνουμε αυξήσεις στους ημέτερους μετακλητούς υπαλλήλους της Κυβέρνησης και υπερωρίες, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι υπερωριακή απασχόληση στο πολιτικό γραφείο του υπουργού και των βουλευτών και όχι για την υπηρεσία. Να σταματήσουμε τις προσλήψεις και οι ανάγκες αν καλυφθούν με μετακινήσεις υπαλλήλων. Ακόμη και αν χρειαστεί να μειώσουμε τη μισθολογική δαπάνη του δημοσίου με ένα δίκαιο τρόπο.

Ο άλλος τρόπος είναι αυτός που επέλεξε η Κυβέρνηση και ο κος Κατρούγκαλος. Αυξήσεις των εισφορών και της φορολογίας. Όμως με την αύξηση των εισφορών και της φορολογίας, κλείνεις επιχειρήσεις, δημιουργείς ανεργία, δημιουργείς αντικίνητρα στην επιχειρηματικότητα. Δηλαδή φίλε μου κλείνεις αυτούς που δημιουργούν τον πλούτο για να πληρωθούν οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Και οι μόνοι που παράγουν πλούτο φίλε μου, είναι οι επιχειρήσεις, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα και οι αγρότες μας. Και ξέρεις ότι είμαι από αυτούς που έχω υποστηρίξει από παλιά ότι πρέπει να πληρώσουν και οι αγρότες με ένα δίκαιο τρόπο, όταν εσύ με έλεγες μερκελιστή...

Εάν όμως αυτοί που παράγουν τον πλούτο, δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους και τους φόρους τους, τελειώσαμε ως χώρα. Και μη νομίζεις ότι επειδή εσύ είσαι δημόσιος υπάλληλος θα γλυτώσεις, γιατί σε πληρώνει το Κράτος. Ξέρω, δεν έχεις πληρώσει ποτέ εισφορές ή φόρους για να καταλάβεις τι σημαίνει αυτό. Δεν θα γλυτώσεις όμως σου λέω, γιατί αύριο το Κράτος δεν θα έχει να σε πληρώσει, αφού αυτοί από τους οποίους μαζεύει το χρήμα, θα κλείσουν και θα εξαφανιστούν. Γιατί ξέρεις φίλε μου ότι οι φόροι και οι εισφορές των συνταξιούχων και των δημόσιων υπαλλήλων, δεν είναι από την παραγωγή πλούτου. Είναι απλές λογιστικές εγγραφές στο λογιστικό σύστημα του Κράτους που στη μια στήλη εμφανίζονται ως έσοδα και στην άλλη ως έξοδα. Πως είναι λοιπόν δυνατόν να συμφωνήσω με το σχέδιο Κατρούγκαλου και τη φορολογική καταιγίδα που ετοιμάζει η Κυβέρνηση ;

Όχι, αυτή η πολιτική δεν επιβάλλεται από την τρόικα όπως λανθασμένα έχουν την εντύπωση πολλοί συμπατριώτες μας, ρίχνοντας το ανάθεμα στους “κακούς” ξένους. Όχι , όλα αυτά δεν ήταν στη συμφωνία του καλοκαιριού. Είναι μόνο στις κρατικίστικες ιδεοληψίες της Κυβέρνησης.


5-2-2016
Κώστας Χαϊνάς