Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Φαντάσου την πόλη ! Μια ευχάριστη έκπληξη για την Χαλκίδα


Μια ευχάριστη έκπληξη ήταν για πολλούς Χαλκιδέους η έκθεση 22 νέων αρχιτεκτόνων μηχανικών, που παρουσιάζουν τις ιδέες τους για την πόλη από σήμερα Δευτέρα 22 Νοεμβρίου στον εκθεσιακό χώρο του Δημοτικού Μεγάρου, έως τις 28 Νοεμβρίου.
Νέα παιδιά, νέοι επιστήμονες, πολλοί απ’ αυτούς ίσως και όλοι διαχρονικά αποκλεισμένοι από τα επίσημα μικρά και μεγάλα έργα που γίνονται στην πόλη μας. Με φρέσκιες και όμορφες ιδέες καταθέτουν τις προτάσεις σε 22 θεματικά αντικείμενα, που αν λίγα απ’αυτά γινόντουσαν πράξη θα άλλαζε πρόσωπο η πόλη μας!
Μια ομάδα νέων παιδιών, εθελοντών, έξω από τα γνωστά πλαίσια, με μοναδικό γνώμονα, την αγάπη τους για την πόλη, μέσα από τις προτάσεις τους, ουσιαστικά κατέθεσαν την αγωνία τους για την εξέλιξη της πόλης μας.
Μέσα από το δίκτυο αρχιτεκτονικών επεμβάσεων στο ιστορικό κέντρο της πόλης, τους μετασχηματισμούς του αστικού ιστού με παραδείγματα κατοικιών, με την πρότασή τους για την αποκατάσταση της δημοτικής αγοράς, με τις παρεμβάσεις στο «Μακαρονάδικο», τις αναπλάσεις των πλατειών και των πάρκων της πόλης, τις επεμβάσεις στο θαλάσσιο μέτωπο, τις επαναχρήσεις παλιών εργοστασίων, τις παρεμβάσεις για την ανάδειξη του Ευβοϊκού ως βασικό συστατικό στοιχείο της πόλης και μια σειρά άλλες ιδέες, όπως ο υπεραστικός σταθμός όπου αμέσως έρχεται στο μυαλό σου το έκτρωμα του ΚΤΕΛ, όλες αυτές οι σκέψεις, αποτελούσαν ουσιαστικά μια αντιπρόταση στην σημερινή πραγματικότητα της πόλης. Στην πόλη που διαμόρφωσαν διαχρονικά δεκαετίες τώρα, σχεδόν ανενόχλητα, αμείλικτα οικονομικά συμφέροντα, που γκρέμισαν αρχιτεκτονικά μνημεία, έχτισαν οκταόροφα συγκροτήματα, εκμηδενίζοντας τους ελεύθερους χώρους και το πράσινο της πόλης, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες ποιότητας ζωής για τους κατοίκους της και υπονομεύοντας το μέλλον της.
Γιατί ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
Ένα γιατί, σαν μια βουβή κραυγή, διάβαζες στα χείλη όλων εκείνων των Χαλκιδέων που παραβρέθηκαν στα χθεσινά εγκαίνια της έκθεσης. Γιατί δεν υλοποιούμε αυτές τις προτάσεις; Γιατί δεν παίρνουμε τις ιδέες αυτές ως έναυσμα και να ανοίξει έναν μεγάλος διάλογος, για τι πόλη θέλουμε; Και τι πρέπει να γίνει ; Γιατί να γίνονται πράγματα στην πόλη όχι με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών, αλλά τι συμφέρει κάποιους επιτήδειους; Ακόμη και όταν χαιρέτησε ο Δήμαρχος Χαλκίδας, ένας νέος άνθρωπος που μόνο 4 χρόνια είναι δήμαρχος, και κανένας δεν μπορεί να του καταλογίσει τις διαχρονικές ευθύνες της ανεπάρκειας του πολιτικού προσωπικού και των δημοτικών αρχών που διοίκησαν τις προηγούμενες δεκαετίες την πόλη και την οδήγησαν στα σημερινά τετελεσμένα και αδιέξοδα σε πολλούς τομείς, ένα γιατί, ερχόταν στα χείλη των παρισταμένων. Όμως, εάν αύριο ως νέα δημοτική αρχή επιτρέψει να γίνονται δημόσια έργα, χωρίς μελέτες, χωρίς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, θα είναι η δημοτική αρχή ο κύριος υπεύθυνος. Εάν επιτρέψουμε ως κοινωνία των πολιτών, ως ΤΕΕ, ως Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, να συνεχίσουν να γίνονται δημόσια έργα στην πόλη με αποκλεισμένες τις ιδέες των νέων αρχιτεκτόνων, με αποκλεισμένους τους νέους μηχανικούς, θα είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι. Εάν αφήσουμε την επέλαση της πλαστικοποίησης να καταλάβει την πόλη, εάν αφήσουμε να εξαφανίσουν τους λιγοστούς ελεύθερους χώρους, εάν αφήσουμε να κατεδαφίσουν τα λιγοστά ίχνη της παλιάς Χαλκίδας, δηλαδή την ιστορία μας, τότε θα έχουμε ως κοινωνία την πόλη που μας ταιριάζει.
Όμως η σημερινή πρωτοβουλία των 22 νέων αρχιτεκτόνων για την πόλη μας την Χαλκίδα και των άλλων εθελοντών της ομάδας φαντάσου την πόλη, μας έδωσαν σε όλους μια νότα ελπίδας και αισιοδοξίας. Αυτά τα νέα παιδιά, κόντρα στις θεωρίες ότι οι νέοι έχουν αράξει στις καφετέριες, έδειξαν προς όλους ότι υπάρχει τρόπος να είσαι χρήσιμος και ενεργός πολίτης, έμπρακτα. Μιλώντας για την πόλη τους. Ας σκύψουμε και ας αφουγκραστούμε την αγωνία τους μελετώντας τις προτάσεις τους. Και κυρίως αξιοποιώντας τες.

Χαλκίδα 23-11-2010
Κώστας Χαϊνάς